vineri, 22 aprilie 2022

RentGuard este primul serviciu de verificare a chiriaşilor din România.


În multe ţări, înainte de a închiria o proprietate, agenţiile imobiliare sunt obligate să efectueze o verificare a viitorilor chiriaşi.

În România, legislaţia nu prevede o astfel de analiză.

Pentru a crea un mediu imobiliar educat, sigur și de încredere, a fost lansat RentGuard, primul serviciu de verificare a chiriaşilor din România.

Iată cum funcționează Rentguard:

1. Înregistrarea cererii de verificare
Creezi un cont gratuit și trimiți o invitație potențialului chiriaș.

Ne furnizezi detaliile chiriașului (numele, e-mail, numărul de telefon).

Ne furnizezi informaţii legate de proprietatea ce urmează a fi închiriată.

Chiriașul este informat cu privire la inițierea procedurii, prin e-mail și mesaj text. El va primi o invitație de înregistrare și de încărcare a documentelor și informațiilor solicitate.

2. Acceptul pentru verificare
Potențialul chiriaș acceptă invitația, iar în urma acordului, acesta își va completa profilul, oferind următoarele informații:
  • Poza de profil și act de identitate;
  • Documente ce vor dovedi sursa de venit din care este susținută chiria lunară (adeverința salariată, extras bancar, dovadă beneficiar real);
  • Date de contact de la proprietarul precedent – acesta va primi o invitație pentru a lăsa o recenzie cu privire la chiriaș;
  • Daca potenţialul chiriaș este student sau nu lucrează, poate opta pentru a introduce datele unui Garant, iar verificarea se va face în numele acestuia.
3. Procesul de verificare
Specialiştii RentGuard vor procesa şi vor verifica informaţiile pe care potentialul chiriaş le-a furnizat.

La finalul analizei, acesta va primi un scor personalizat, care poate varia de la 0 (slab) la 500 (excelent).

4. Livrarea raportului
După aceea, primești raportul RentGuard și toate informaţiile necesare, în baza căruia poţi lua o decizie documentată și eficientă.

Procesul de verificare a potențialului chiriaș durează în medie două-trei zile lucrătoare.

Timpul de livrare a raportului depinde în mod direct de disponibilitatea chiriașului de a ne oferi informațiile şi documentele solicitate.

În cazul firmelor, sunt analizate datele financiare, fiscale sau juridice ale firmelor, folosind informații din peste 15 surse oficiale, care sunt actualizate în timp real.

vineri, 15 aprilie 2022

Programul „O familie, o casă” este operațional.


​Președintele a promulgat miercuri Legea pentru aprobarea aplicării programului „O familie, o casă”.

Programul prevede acordarea de credite în lei pentru achiziția unei singure locuințe.

Valoarea maximă a creditului
  • 66.500 Euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5%
  • 119.000 Euro pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro, avansul fiind de 15%.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

Cine poate aplica
Trebuie să vă încadrați într-una dintre situații:
  • nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă. În acest sens va trebui să dați o declarație pe propria răspundere.
Prin accesarea Programului, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul şi va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți şi de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral. Acesta va reprezenta garanția pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului şi nepurtător de dobândă. Suma respectivă va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Dacă imobilul nu e finalizat sau nu te-ai hotărât asupra locuinței pe care dorești să o cumperi, poți utiliza creditul Noua Casa optând pentru o Promisiune unilaterală de creditare, emisă de bancă.

În completarea acesteia vine o promisiune de garantare emisă de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). Valabilitatea maximă a promisiunilor de creditare/garantare este de 18 luni.

Cât te costă
Pentru a afla costurile exacte ale unui credit Noua Casă este necesar să soliciți informații băncii. În continuare, vor trebui acoperite următoarele:
  • Avansul minim obligatoriu – 5% dacă locuința nu depășește 70.000 Euro sau 15% dacă are un preț cuprins între 70.001-140.000 Euro, calculat în lei la cursul valutar din ziua analizei.
  • Depozitul colateral – adică contravaloarea a 3 rate de dobândă, constituit pentru garantarea dobânzii.
  • Dobânda – IRCC + max. 2% (IRCC=Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor).
  • Comisionul anual de garantare către FNGCIMM – 0,3% – stabilit anual de MFP şi calculat la sold.
Pentru locuințele de până în 70.000 euro, comisionul se aplică la 50% din soldul creditului, iar pentru cele ce trec de 70.000 euro, comisionul se aplică la 60% din soldul creditului.

Alte costuri: prima de asigurare a imobilului și taxele notariale pentru cumpărarea locuinței.

Ce trebuie să faci după ce ai găsit locuința dorită
1. Asigură-te că dispui de avansul minim obligatoriu şi de depozitul colateral solicitat.
Ai în vedere şi alte cheltuieli generate de cumpărarea casei (taxe notariale etc);

2. Alege banca cu care vei lucra şi pregăteşte actele solicitate de bancă pentru dosarul de credit.
Banca va analiza documentația de credit şi după aprobarea finanțării va transmite către FNGCIMM solicitarea/promisiunea de garantare prin intermediul unei aplicații web.

Alte detalii importante găsiți pe HotNews.ro.
drmax.ro/
pieseautoscan.ro