Harta interactivă în care poți verifica riscul seismic până la nivel de stradă în București este disponibilă AICI.
Toma-Dănilă Dragoș este cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), în cadrul Proiectului Pre-Quake și Programului NUCLEU MULTIRISC.
Aplicația permite vizualizarea, interogarea și filtrarea unor seturi de date ce fac referire la:
☑ clădiri încadrate pe clase de risc seismic și categorii de urgență
☑ clădiri afectate de cutremurele din 4 Martie 1977, 10 Noiembrie 1940 și mai vechi
☑ rezultate ale analizei de hazard și risc seismic (pentru probabilitatea 1:1000 de ani)
☑ clădiri afectate de cutremurele din 4 Martie 1977, 10 Noiembrie 1940 și mai vechi
☑ rezultate ale analizei de hazard și risc seismic (pentru probabilitatea 1:1000 de ani)
☑ spitale și detașamente de pompieri din București și Ilfov
☑ zone potențial inaccesibile și străzi blocate parțial sau total în urma unui cutremur
☑ rezultate ale analizei timpului minim (în minute) până la cel mai apropiat spital și detașament de pompieri
☑ rute către cele mai importante spitale în caz de urgență și minute până la acestea, pentru 4 puncte de analiză reprezentative
O parte din date pot fi vizualizate și în 3D.
Datele prezintă inevitabil o imagine parțială a situației. Pe hartă sunt trecute doar clădirile expertizate individual, cu grad ridicat de vulnerabilitate seismică (RS1, RS2 și U), conform listei publice AMCCRS.
Localizarea adreselor poate fi greșită în anumite cazuri; de aceea vă rugăm să ne semnalați erorile la toma@infp.ro și să țineți cont de caracterul aproximativ al hărții, datorat atât setului inițial de date cât și procesului dificil de identificare a adreselor. Sperăm ca împreună cu AMCCRS să avem un set de date cu coordonate geografice precise în curând.
Surse de informații despre cutremure
Pentru informarea corectă cu privire la cutremurele recente din zona României dar și de pe Glob, vă recomandăm să consultați site-uri oficiale printre care:
- Site-ul INCDFP: lista ultimelor cutremure localizate cu ajutorul Rețelei Seismice Naționale, rapoarte cu privire la cutremure dar și informații de bază cu privire la fenomenul seismic și linkuri utile. Atunci când numărul de accesări este foarte mare (de ordinul a mii de utilizatori pe secundă), site-ul va trece într-o versiune optimizată, care cuprinde doar lista ultimelor cutremure de pe teritoriul României. Când numărul de accesări scade, va fi afișat din nou site-ul original.
- Site-ul EMSC (Centrul Euro-Mediteranean de monitorizare a activității seismice: informații despre ultimele cutremure, reunind date seismice de la mai multe centre seismologice, hărți utile și informații „Did you feel it?” raportate de populație. Vă recomandăm și aplicația „Last Quake”, disponibilă atât pe Android cât și iOS.
- Secțiunea despre cutremure a USGS (United States Geological Survey: informații despre ultimele cutremure de pe Glob, estimări ale impactului acestora (ShakeMap și Pager), știri și informații relevante despre fenomenul seismic.
- GFZ GEOFON (Centrul German de Seismologie): informații despre ultimele cutremure de pe Glob, alerte seismice și forme de undă seismice
- GDACS (Global Disaster Alert and Coordination System): o platformă sprijinită de Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană și alții, care conține informații și estimări ale impactului diferitor hazarde naturale, la nivel mondial
- FIIPREGATIT (Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență a Departamentului pentru Situații de Urgență: materiale utile pentru pregătirea la diferite tipuri de dezastre.
- Puteți găsi mai multe linkuri pe site-ul Expoziției Mobile despre Cutremure (MOBEE), de unde puteți descărca și un fișier html cu bookmarks – ce poate fi salvat și importat în browserul dumneavoastră.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu