luni, 16 ianuarie 2023

Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei.


Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei.

Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023.

Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe.

Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:
  • 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5% 
  • 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, avansul solicitat fiind de 15%.
În anul 2023 se aşteaptă ca tranzacţiile din zona imobiliară să fie influenţate de mai mulţi factori. În ipoteza în care contextul geopolitic se va stabiliza, inflaţia se va tempera, iar indicii variabili nu vor mai avea fluctuaţii pozitive, este de aşteptat ca volumul tranzacţiilor finanţate prin credite ipotecare să crească, sens în care se propune alocarea unui plafon total la nivelul anului 2023, care să poată susţine revenirea cererii pe acest segment, conform Pag. 3 din PDF, secțiunea 2.3 - Schimbări preconizate.

a) locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
b) locuinţe consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
c) alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat.

PS. Ai o familie sau un startup si visezi la un apartament de 4 camere?
Exista unul liber situat in zona centrala a Bucurestiului. https://bit.ly/3p6uKBv


duminică, 8 ianuarie 2023

Descarcă noul model de înregistrare a contractului de închiriere a locuinței.

Prin O.G. nr. 16/2022 a fost instituită obligaţia, ca începând cu data de 1 ianuarie 2023, pentru persoanele fizice care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare şi cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, de a înregistra contractul încheiat între părţi, precum şi modificările survenite ulterior, la organul fiscal competent .

Ca urmare a obligației instituită de O.G. nr. 16/2022, prin Ordinul 2031/2022 au fost completate prevederile Ordinului nr. 114/2019 în sensul că:

a) se completează procedura de înregistrare a contractelor cu noile prevederi legale;
 
b) se completează formularul "Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune" cu informații privind cuantumul chiriei lunare;
 
c) se aprobă formularul "Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere".
 
Prin urmare .. 

Pentru contractele de închiriere încheiate după data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE vor avea obligația înregistrării la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data încheierii.

Pentru contractele aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, proprietarii – PERSOANE FIZICE vor avea obligația înregistrării (dacă nu sunt deja înregistrate) în termen de 90 de zile.

Proprietarii PERSOANE JURIDICE pot opta pentru înregistrarea contractelor de închiriere (numai prin intermediul Spaţiului Privat Virtual).

Pentru bunurile deținute în comun, fiecare coproprietar - persoană fizică are obligația înregistrării contractului de închiriere.

Cererea de înregistrare, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune de persoanele fizice direct la registratura organului fiscal, prin poștă sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV).

Organul fiscal va notifica persoanele fizice care figurează în evidențe cu venituri din chirii și care nu și-au îndeplinit obligația de înregistrare a contractelor.

Descarca 168 - Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune,
actualizat în data de 
04.01.2023
Se transmit prin portalul e-guvernare.ro şi prin link-ul
Depunere Declaraţie unică şi alte formulare SPV-PF


Baza legală 
  • OpANAF nr. 2031/2022 privind modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 114/2019 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare a contractelor de locaţiune, precum şi a modelului şi conţinutului formularului.
  • „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune” publicat în Monitorul Oficial al României partea I nr. 1164/05.12.2022.
drmax.ro/
pieseautoscan.ro